Mange forældre kan nok genkende følelsen af nervøse trækninger ved udsigten til at skulle være værter for en børnefødselsdag. Det hele skal være så godt så godt for både børn og voksne, og præstationspresset kan nemt vokse ud af proportioner. Der er hjælp at hente i denne guide med seks tips til en god børnefødselsdag for små og store.

 

For det første er det en god idé, at lade barnet hjælpe med forberedelserne til festen. Det gør kun forventningens glæde større, at barnet selv er medskaber af festen på én eller anden måde. Et lille barn kan pjaske lidt med under gulvvasken; et lidt større kan røre med i kagedejen og et stort, fornuftigt skolebarn kan hjælpe med at tegne tegninger til invitationerne.

 

For det andet kan det være en god idé, for jeres egen skyld, at lægge jer fast på et tema. Det er på ingen måde nødvendigt, men det kan gøre nogle ting nemmere at have en fast ramme at være kreativ indenfor. Både maden, underholdningen og fødselsdagspynt bliver nemmere at finde på, når man ved, om man er ”på havets bund”, i ”det vilde vesten” eller et Disney-univers.

 

En tredje idé er at engagere gæsterne i festen, f.eks. ved at lave et lagkageløb eller lignende. Lagkageløbet går i al sin enkelhed ud på, at præmien ved hver post er hhv: bunde, frugt, kagecreme, flødeskum/glasur og pynt. Kan man ikke løse første post, må man nøjes med en meget tynd bund i sin lagkage, og kan man ikke løse sidste post, bliver det en lagkage uden krymmel. Idéen kan varieres i det uendelige og er en sjov måde for børnene at være sammen på.

 

Tip nr. fire er at gøre dagen festlig med enkle midler. En lille ting som bambus stick kan markere forskellen på hverdag og fest for de mindste. De lidt større kan sætte pris på ”rigtige” drinks i flotte farver serveret i et rigtigt krystalglas, og der er mange andre billige point at hente uden at man behøver at plyndre en hobbyforretning.

 

Endelig er det en god idé at sørge for ikke at ville nå det hele. Der skal være tid til at spise, til at åbne gaver, og tid til at gæsterne kan se fødselsdagsbarnets værelse. Og så skal der være tid til almindelig leg. Derfor er det en god idé at de faste aktiviteter ikke tager al tiden. Lidt for meget luft i programmet er faktisk bedre end lidt for lidt.

 

Og husk så det nemme point, der ligger i at byde forældrene på en kop kaffe, når de henter de små gæster. Så synes både børn og voksne helt sikkert at det har været en god dag.