Bundstrøelse findes i mange varianter, som hver især har fordele og ulemper. Har du allergi, så ved du garanteret at nogle typer er bedre end andre for netop dit kæledyr. Herunder kan du læse lige om fordele og ulemper ved de forskellige typer strøelse til dine kæledyr.

Du kender måske allerede de typiske problemer ved bundstrøelse, nemlig lugtgener, allergi-gener og støv fra bundstrøelsen.

Hertil er der også flere andre dilemmaer, som kæledyrsejere stilles overfor, herunder om bundstrøelsen er miljørigtig og nedbrydelig samt fri for bentonit eller måske endda direkte skadeligt for dit kæledyr. Læs med herunder og få et lille overblik over de forskellige typer af bundstrøelse.

Krystaller som bundstrøelse

Vælger du krystaller, får du en bundstrøelse som er god til at opsuge samt indkapsle selve urinen. Det fjerner en stor del af lugtgenerne og rigtig godt til at absorbere. Endnu en fordel er at produktet er allergivenligt og virker bakteriehæmmende.

Der er dog også nogle få ulemper. Krystallerne er er typisk lavet af silikat-granulat, som kan være en smule skarpe og ikke er gode at få i maven for dyr der spiser af dem.

Træspåner som bundstrøelse

Tager du i stedet træspåner i brug som bundstrøelse, så er du blandt mange. Du skal dog være opmærksom på benytte træspåner specifikt til dyr. Hvis du ikke anvender træspåner beregnet til dyr, kan der befinde sig fremmedlegemer, som fx maling og andre rester.

Træpiller som bundstrøelse

Træpiller er en forholdsvis billig strøelse, som har den fordel at det er rigtig nemt at se hvornår træpillerne skal skiftes. Der er dog også ulemper – kvaliteten på træpiller kan variere meget, og i nogle blandinger kan der være ting som ikke er godt for dit kæledyr at spise af.

Hamp som bundstrøelse

Hamp er efterhånden blevet ret populært som strøelse til særligt gnavere såsom marsvin og mus. Hamp-strøelsen giver god fylde og giver gode muligheder for at lave huler. Derudover støver hampen ikke og er ganske fin til at absorbere lugten.

Raps som bundstrøelse

BioBund er det nye sort, og har en længere række fordele. Produktet er lavet af rapsstrøelse, som typisk er i overskud fra produktionen af rapsolie.

Fordelene ved biobund er at det er fri for bentonit, er 100% biologisk nedbrydeligt, klumper indholdet sammen, binder lugten godt, er meget drøj i brug (økonomi), allergivenligt og produktet støver næsten ikke. Hertil skal det nævnes at rapsstrøelse har en helt unik sugeevne, som gør at dit kæledyr hele tiden have et rart og tørt underlag.

Et personligt valg

Vi har alle præferencer ift. hvad vores dyr skal leve i samt hvad de skal leve af. For nogle vil det være meget vigtigt, at der ikke opstår lugt fra buret eller kattebakken. For andre vil det være et biologisk valg, så man ikke vælger et bunddække, som ikke kan nedbrydes biologisk.

Uanset hvilket valg du tager, vil det altid kunne anbefales at prøve sig lidt frem og finde det produkt du bedst kan se dit kæledyr leve i.